Pragnę Was serdecznie powitać! Tu jest moje miejsce- kawałek przestrzeni, w którym mogę się rozłożyć z moimi projektami, planami i zdarzeniami dni ostatnich. Moje pasje s± do¶ć odległe od zawodu, który wykonuję- one stanowi± jednak mój rdzeń- pozwalaj± mi zachować dystans do ¶wiata. Co kocham? Tworzyć biżuterię- od podstaw- wybieraj±c i ł±cz±c ze sob± druty, kamienie i korale aby powołać do życia unikalne kolczyki, naszyjniki i bransoletki. Niedawno rozpoczęłam przygodę z maszyn± do szycia- zafascynowała mnie na tyle, że kupiłam 30 kilogramów resztek materiałowych i teraz nie muszę się już martwić, że nie mam z czego szyć...czekam tylko na nowe pomysły...Kocham też smacznie zje¶ć- dlatego na tym blogu znajdziecie też w±tek kulinarny. Marzę o starym domu gdzie¶ we Francji i pracowni z wielkim oknem. Serdecznie zapraszam do mojej galerii-sklepu na www.glimmer.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Blueberry Muffins z m±k± kukurydzian±

Upiekłam je dzisiaj- kupiłam borówki amerykańskie i chciałam je jako¶ fajnie zje¶ć :) Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga 'Joy The Baker'

Zaintrygowała mnie m±ka kurydziana- oto s±! Pyszne, aromatyczne, soczyste, letnie- dajcie im chwile na ostygnięcie- lepiej smakuj± na zimno :)

Podaję przepis w mojej wersji.

Blueberry Cornbread Muffins

 

Składniki na 12 muffinek:

SUCHE

1 szklanka m±ki pszennej

1 szklanka m±ki kukurydzianej

1/3 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

MOKRE

1 jajo

1 szklanka ¶mietany (użyłam 18%)

1/3 szklanki mleka

1/4 kostki masła

2 łyżki miodu

1/3 szklanki jagód / borówek


 Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

W rondelku na małym gazie stopić masło aż przybierze lekko bursztynowy odcień. Odstawić.

W dużej misce zmieszać SUCHE składniki, z wyj±tkiem jagód. W drugiej misce mikserem poł±czyć MOKRE składniki i dolać w±skim strumieniem lekko przestudzone masło. Wymieszać SUCHE z MOKRYMI i łyżk± delikatnie wmieszać jagody.

Nałożyć do wytłuszczonej lub wyłożonej papilotkami foremki do muffinków. Piec ok 20-25 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić 5 minut w foremce, wyj±ć i dalej studzić na kratce. Powstrzymać się od jedzenia ciepłych/ gor±cych :)

Smacznego- polecam!!!



wtorek, 24 lutego 2009, glimmer_pl

Polecane wpisy

  • Wilgotne ciasto marchewkowe

    Zawsze zastanawiałam się, jak smakuje ciasto marchewkowe ale jako¶ nie miałam odwagi spróbować..aż do czasu, kiedy znalazłam przepis, który podała Liska na for

  • Vanilla Scones

    tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić :) Jako¶ tak wanilia do mnie przemówiła :) Kupiłam ostatnio 3 laski i nie miałam na nie pomysłu a tu taki przepis wpa

  • Chleb chrupi±cy na piwie

    Przepis znaleziony na forum CinCin , podany przez Liskę Skusił mnie ten piwny zakwas. Powiem tylko, że było warto, bo ten chlebek od tej pory będzie się u nas c