Pragnę Was serdecznie powitać! Tu jest moje miejsce- kawałek przestrzeni, w którym mogę się rozłożyć z moimi projektami, planami i zdarzeniami dni ostatnich. Moje pasje są dość odległe od zawodu, który wykonuję- one stanowią jednak mój rdzeń- pozwalają mi zachować dystans do świata. Co kocham? Tworzyć biżuterię- od podstaw- wybierając i łącząc ze sobą druty, kamienie i korale aby powołać do życia unikalne kolczyki, naszyjniki i bransoletki. Niedawno rozpoczęłam przygodę z maszyną do szycia- zafascynowała mnie na tyle, że kupiłam 30 kilogramów resztek materiałowych i teraz nie muszę się już martwić, że nie mam z czego szyć...czekam tylko na nowe pomysły...Kocham też smacznie zjeść- dlatego na tym blogu znajdziecie też wątek kulinarny. Marzę o starym domu gdzieś we Francji i pracowni z wielkim oknem. Serdecznie zapraszam do mojej galerii-sklepu na www.glimmer.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb chrupiący na piwie

Przepis znaleziony na forum CinCin, podany przez Liskę

Skusił mnie ten piwny zakwas. Powiem tylko, że było warto, bo ten chlebek od tej pory będzie się u nas często pojawiał. Skórka pysznie chrupiąca a miąższ lekko wilgotny i sprężysty. Przepyszny..byłby, gdybym nie zapomniała dodać soli...khe khem...no więc dajcie sól :)

Cytuję za Liską

Chleb chrupiący na zakwasie piwnym

 zakwas:

  • 250 g piwa
  • 50 g pszennej mąki
  • 4 łyżeczki zakwasu- użyłam żytniego


piwo podgrzać do temp. ok. 70-80 st C, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Kiedy ostygnie, dodać
zakwas, przykryć i zostawić na noc.

Rano dodać:

  • 200 g wody
  • 500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),
  • 1,5 łyżeczki soli :)


zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,
naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego
koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie
rósł ok. 1 h.

Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-
50 min.

Polecam!!!


sobota, 21 lutego 2009, glimmer_pl

Polecane wpisy

  • Wilgotne ciasto marchewkowe

    Zawsze zastanawiałam się, jak smakuje ciasto marchewkowe ale jakoś nie miałam odwagi spróbować..aż do czasu, kiedy znalazłam przepis, który podała Liska na for

  • Pierogi z ziemniakami

    Są pyszne! Chciałam je zrobić już od jakiegoś czasu, zachęcona malowniczym opisem tutaj . Dopieprzyliśmy je solidnie, bo tak lubimy- na ostro. Moja Parbabcia p

  • Blueberry Muffins z mąką kukurydzianą

    Upiekłam je dzisiaj- kupiłam borówki amerykańskie i chciałam je jakoś fajnie zjeść :) Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga 'Joy The Baker' Zaintr

Komentarze
Gość: asieja, *.elblag.dialog.net.pl
2009/02/21 16:10:30
nie mogę wyjśc z podziwu
nad Twoimi pięknymi chlebami
-
glimmer_pl
2009/02/21 21:32:46
o, jak miło to słyszeć- każdy chleb to dla mnie wielkie przeżycie :)