Pragnę Was serdecznie powitać! Tu jest moje miejsce- kawałek przestrzeni, w którym mogę się rozłożyć z moimi projektami, planami i zdarzeniami dni ostatnich. Moje pasje są dość odległe od zawodu, który wykonuję- one stanowią jednak mój rdzeń- pozwalają mi zachować dystans do świata. Co kocham? Tworzyć biżuterię- od podstaw- wybierając i łącząc ze sobą druty, kamienie i korale aby powołać do życia unikalne kolczyki, naszyjniki i bransoletki. Niedawno rozpoczęłam przygodę z maszyną do szycia- zafascynowała mnie na tyle, że kupiłam 30 kilogramów resztek materiałowych i teraz nie muszę się już martwić, że nie mam z czego szyć...czekam tylko na nowe pomysły...Kocham też smacznie zjeść- dlatego na tym blogu znajdziecie też wątek kulinarny. Marzę o starym domu gdzieś we Francji i pracowni z wielkim oknem. Serdecznie zapraszam do mojej galerii-sklepu na www.glimmer.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Wilgotne ciasto marchewkowe

Zawsze zastanawiałam się, jak smakuje ciasto marchewkowe ale jakoś nie miałam odwagi spróbować..aż do czasu, kiedy znalazłam przepis, który podała Liska na forum CinCin.

Wczoraj się za nie zabrałam- wyszło wilgotne ciasto o lekko piernikowym aromacie, naprawdę bardzo smaczne :)

Polecam!

Przepis cytuję za Liską

Wilgotne ciasto marchewkowe


Składniki:

1 i 1/4 szkl. oleju

 4 jaja

 2 szkl. drobno utartej marchewki

 2 szkl. mąki

2 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki sody szczypta soli

orzechy

rodzynki


polewa:

czubata łyżka kakao

4 łyżeczki cukru

łyżeczka masła

2 łyżeczki zimnej wody



Sposób przyrządzania:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym. 

Smacznego!


piątek, 27 lutego 2009, glimmer_pl

Polecane wpisy

  • Blueberry Muffins z mąką kukurydzianą

    Upiekłam je dzisiaj- kupiłam borówki amerykańskie i chciałam je jakoś fajnie zjeść :) Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga 'Joy The Baker' Zaintr

  • Chlebek pszenny z dynią na zakwasie

    Przepis, oczywiście, z 'Pracowni Wypieków'. Chlebek jest niezły- ma chrupiącą skórkę i dość wilgotny miąższ ale daleko mu do moich ulubionych- następny będzie

  • Vanilla Scones

    tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić :) Jakoś tak wanilia do mnie przemówiła :) Kupiłam ostatnio 3 laski i nie miałam na nie pomysłu a tu taki przepis wpa

Komentarze
Gość: asieja, *.chello.pl
2009/02/27 19:51:17
ja tez na początku nie wyobrażałam sobie dodatku marchewki do ciasta
ale przeciez to słodkie warzywo, więc pasuje doskonale
a jak smakuje! pycha
do muffinek tez idealne:-)
-
Gość: mcdulka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/02/28 06:50:24
robię bardzo podobne ciasto, z tym że daję duuuużo mniej oleju (0,5szkl- czasem nawet mniej), marchewki jest 400 g i dodatkowo dodaje kandyzowaną skorke pomaranczowa i ekstrakt z pomaranczy(nie daje już orzechow, itd), a na to polewe z serka philadelphia- pysznośći:)
-
Gość: W, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/06/23 22:22:36
Fajny pomysł na blog :) .
-
Gość: W, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/06/23 22:23:25
Fajny pomysł na blog, może kiedyś zrobię coś z tych przepisów.
-
lukas81455
2009/12/08 13:50:48
Ciasto marchewkowe jest pyszne, wielu reaguje dziwnie jak słyszy że ciasto może być z dodatkiem marchwi, polecam spróbować naprawdę warto.