Pragnę Was serdecznie powitać! Tu jest moje miejsce- kawałek przestrzeni, w którym mogę się rozłożyć z moimi projektami, planami i zdarzeniami dni ostatnich. Moje pasje są dość odległe od zawodu, który wykonuję- one stanowią jednak mój rdzeń- pozwalają mi zachować dystans do świata. Co kocham? Tworzyć biżuterię- od podstaw- wybierając i łącząc ze sobą druty, kamienie i korale aby powołać do życia unikalne kolczyki, naszyjniki i bransoletki. Niedawno rozpoczęłam przygodę z maszyną do szycia- zafascynowała mnie na tyle, że kupiłam 30 kilogramów resztek materiałowych i teraz nie muszę się już martwić, że nie mam z czego szyć...czekam tylko na nowe pomysły...Kocham też smacznie zjeść- dlatego na tym blogu znajdziecie też wątek kulinarny. Marzę o starym domu gdzieś we Francji i pracowni z wielkim oknem. Serdecznie zapraszam do mojej galerii-sklepu na www.glimmer.pl
środa, 11 lutego 2009
Tarta bogatowarzywna z szynką


Zrobiłam dziś na obiad tartę, na którą przepis znalazłam gdzieś w internecie- nie pamiętam już gdzie. Wygląda malowniczo i smakuje wybornie a jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zapraszam!



Tarta bogatowarzywna z szynką


Na ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie:
  • 1 mały por
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 20 dag szynki lub innej wędliny- u mnie świetnie sprawdziła się kiełbasa krakowska sucha
Na polewę:
  • 20 dag twarożku ziołowego do smarowania pieczywa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • zioła- natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać z mąką i solą. Zagnieść ciasto dodając 4 łyżki lodowatej wody- wlewać powolnym strumieniem, po jednej łyżce. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Warzywa umyć, obrać jeśli trzeba i pokroić w słupki/plasterki. Szynkę pokroić w paseczki.

Piekarnik nastawić na 200 stopni.
 
Twarożek, jaja, zioła i mleko połączyć w jednolitą masę.
Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na dość cienki placek i wyłożyć nim formę na tartę, dociskając do jej brzegów.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie wyciągnąć na zewnątrz a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni.
Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i szynkę i zalać polewą.
Wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy tarta nadmiernie nie brązowieje i czy warzywa się nie przypalają- jeśli tak, przykryć folią aluminiową.

Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać.

Pyszności!!



16:00, glimmer_pl , Pyszności
Link Komentarze (1) »
Rurki z bitą śmietaną

przepis znalazłam tu już jakiś czas temu ale nie mogłam znaleźć foremek na rurki. Udało się przedwczoraj :)

Rurki uwielbia mój ukochany, więc ten przepis był specjalnie dla Niego :)

Jest nas dwoje, więc wykorzystałam tylko 1/4 ilości, którą podaje autorka bloga  'Moje Wypieki'

Rozpływające się w ustach rurki z bitą śmietaną

 

Składniki na ok. 15 rurek:

ciasto

125g mąki

1/4 kostki miękkiego masła

6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

szczypta soli

nadzienie

250 ml śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie

Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. pół godziny do lodówki.

Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 stopni, wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować pierwszą na cienki placek.

Wycinać długie paski o szerokości ok. 1,5 cm (u mnie najlepiej sprawdził się przy tym nóż do pizzy).

Każdą foremkę posmarować masłem i spiralnie owijać paskiem ciasta, zaczynając od węższego końca. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

To samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Nawinięte rurki posmarować mlekiem i posypać cukrem waniliowym zmieszanym z kryształem.

Wstawić do piekarnika na 15 minut aż będą złociste.

Upieczone rurki ostudzić- w tym czasie ubić kremówkę dodając cukier puder pod koniec ubijania.

Rurki zdjąć z foremek i nabić śmietaną.

Smacznego!


 

08:45, glimmer_pl , Pyszności
Link Komentarze (1) »
wtorek, 10 lutego 2009
Marmolada jabłkowo-cytrynowa

Znalazłam ten przepis na forum CinCin TUTAJ- polecam :)

Marmolada jest błyskawiczna w przygotowaniu i samo-się-robiąca :)

 

Przepyszna- bardzo orzeźwiająca :)

Smakowita marmolada jabłkowo-cytrynowa

Co potrzeba:

3 jabłka

1 cytryna

25 dag cukru (dałam 15 dag)


Jabłuszka obrać i pozbawić gniazd nasiennych- bardzo ładnie rozprawia się z nimi łyżeczka do herbaty.Pokroić w cząstki.

Umyć, sparzyć i cienko obrać cytrynę. Wycisnąć sok i polać nim jabłka. Skórkę z cytryny pokroić w cienkie paseczki, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 10 min). Skórkę odcedzić, wodę wylać.

Jabłka przełożyć do garnka, dodać skórkę z cytryny i troszkę wody jeśli potrzeba (nie dawałam wody- z jabłek wydzieli się sok). Gotować aż jabłka się rozgotują (ok. 10 minut). 

Przełożyć do blendera, zmiksować a następnie ponownie do garnka, dodać cukier i gotować, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przełożyć do wyparzonego słoiczka.  Można zapasteryzować.

U mnie wyszedł jeden, niepełny, większy słoiczek. Na zdjęciu właśnie go odwróciłam- chciałam pokazać marmoladkę pod światło.


Jabłka pokroić, przełożyć do garnka, dodać skórkę, 2 łyżki soku z cytryny i ewentualnie odrobinę wody (jeśli potrzeba), rozgotować, zmiksować. Wsypać cukier, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.


 

poniedziałek, 09 lutego 2009
Niezwykle smakowita tarta jabłkowa

Zabrałam się za tartę jabłkową na poprawę humoru. Przepis ze zdjęciami znalazłam tutaj a ponieważ tarta występowała tam w wersji wegańskiej zmodyfikowałam go nieco.

Tarta jest niezwykle prosta w wykonaniu a smakuje jak z najlepszej cukierni- polecam gorąco!

Niezwykle Smakowita Tarta Jabłkowa

Składniki

Na nadzienie:

4-5 jabłek Golden Delicious

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki cukru

 1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta gałki muszkatołowej

1 szczypta ziela angielskiego (mielonego)

2-3  łyżki stopionego masła

ulubiony dżem na glazurę (pominęłam)

Na ciasto:

1 i 1/4 filiżanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

1/2 szklanki masła

2-4 łyżki lodowatej wody

 

Wykonanie:

Mąkę, sól, cukier i masło zmieszaj razem w mikserze. Mieszaj aż całość nabierze wyglądu mokrego piasku.

Powoli wlewaj lodowatą wodę, mikser ma cały czas być włączony. Ciasto powinno utworzyć kulę.


Wyciągnij ciasto na blat i przerób jeszcze kilka razy- następnie uformuj kulę, spłaszcz ją  i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.


Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyciśnij sok z cytryny do małej miseczki. Jabłka obierz, przekrój każde na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne i następnie dokładnie posmaruj każdą połówkę sokiem z cytryny.

Pokrój jabłka na cienkie plasterki.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek większy niż forma na tartę. Najłatwiej wałkować ciasto bezpośrednio na woskowanym papierze do pieczenia- będzie je łatwo przenieść do formy.

Wyłóż formę ciastem, delikatnie dociskając spód i boki. Zacznij wykładać jabłka, zaczynając od zewnętrznej części tarty i kierując się do środka tak, aby na siebie dachówkowato zachodziły.

Kiedy już ułożysz wszystkie jabłka posyp je mieszanką przypraw z cukrem.

Wystające za formę kawałki ciasta zawiń do środka, kładąc je na jabłka.

Posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp cukrem.

Wylej na jabłka resztę masła ze smarowania brzegów ciasta.

Piecz w 200 stopniach przez 45-55 minut (u mnie upiekło się po 30 minutach) aż do momentu, w którym tarta będzie brązowa a jabłuszka złote.


Jeśli chcesz, posmaruj ciepłą tartę swoim ulubionym ciepłym dżemem.

Smacznego!

 

 

wtorek, 03 lutego 2009
Niezwykłe filcowe kolie

Zabrałam się wczoraj za filcowanie na mokro- cały wieczór frajdy :)

Z kilku godzin turlania powstało całe mnóstwo koralików o różnych kształtach, które dzisiaj nawlokłam na linki jubilerskie i powstały dwa naszyjniki- zupełnie inne od tych, które tworzyłam do tej pory!

Mięciutki filc połączyłam z naturalnymi kamieniami oraz plastikowymi guzikami

Zobaczcie efekty:

Lobster Fest

 

Squeezy Pinks


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
O autorze